0 0
Eend met wortel en linzen

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
De eend
1-2 eendenborstfilets (magrets)
1 snuifje Chinees vijf kruiden poeder
peper en zout
De wortelpuree
4 wortelen
100 g boter
1 sinaasappel
De geglaceerde wortelen
4-6 wortelen
1 scheutje olijfolie
1 snuifje komijnpoeder
1 scheutje ahornsiroop
De linzen
200 g linzen (uit blik) of gekookt
1 klein teentje knoflook
1 kleine sjalot
1 klontje boter
1 mespunt komijnpoeder
peper en zout
De jus
2 takjes tijm
1 sjalot
400 ml kippenfond
1 glaasje porto
100 g boter
Afwerking
2 lente-uien

Bookmark this recipe

Je moet inloggen of een account aanmaken om van deze pagina een bladwijzer te maken

Eend met wortel en linzen

Features:
  • Glutenvrij
Cuisine:

Ingredients

  • De eend

  • De wortelpuree

  • De geglaceerde wortelen

  • De linzen

  • De jus

  • Afwerking

Directions

Share

Het zijn de laatste weken in ons huis, want over een maand verhuizen we. Maar tussen het inpakken en sjouwen met verhuisdozen door, koken we nog steeds. Laten we het ontspanning noemen. Laatst maakte ik eend met wortel en linzen. De wortel kwam op het bord als een pureetje met sinaasappel en als geglaceerde wortel. De linzen kregen gezelschap van look, sjalot en komijn. Ik gebruikte een blikje linzen, maar je kunt ook gedroogde linzen nemen en ze vooraf koken.

We hebben al vaker eend gemaakt; het is Guy’s favoriete vlees. De combinatie met wortel en een vleugje sinaasappel is perfect, want het vette van de eend kan wel een zoete en frisse tegenhanger gebruiken.

Serveer met een aardappelbereiding naar keuze, puree, kroketten, …

Laat je ons weten wanneer je het recept voor deze eend met puree van wortel, geglaceerde wortels en linzen geprobeerd hebt? We zijn reuze benieuwd wat jullie ervan vonden. Je kunt hier een reactie nalaten of doe het via Facebook of Instagram door ons te taggen. Hopelijk tot gauw!

Steps

1
Done

De wortelpuree

Schraap de wortelen en verwijder de uiteinden. Snijd ze in grove stukken en kook ze in licht gezouten water. Pureer de uitgelekte wortelen met het sap van de sinaasappel en de boter tot een gladde, romige puree. Breng op smaak met peper en zout. Houd warm tot gebruik.

2
Done

De geglaceerde wortelen

Je tekst is duidelijk, maar hier zijn enkele kleine aanpassingen om de instructies nog iets vloeiender te maken:

Verwarm de oven voor op 200°C. Was of schraap de wortels en laat 1,5 cm van het loof eraan zitten. Leg ze op een bakplaat. Bestrooi met komijnpoeder, peper en zout, en druppel de olie en ahornsiroop erover. Plaats de bakplaat ongeveer 20 minuten in de oven, of tot de wortels beetgaar zijn, en schep ze halverwege om.

3
Done

De linzen

Stoof de gesnipperde sjalot en knoflook aan in een klontje boter. Voeg de linzen toe en breng op smaak met komijn, peper en zout.

4
Done

De eend

Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd de velkant (vet) van de eendenfilets kruiselings in. Wrijf het vlees in met vijfkruidenpoeder, peper en zout. Bak de filets met de velkant naar beneden in een pan zonder vetstof tot de vetkant krokant is. Het vlees bakt in zijn eigen vet. Draai de filets om en schroei het vlees dicht. Plaats de filets vervolgens 8 minuten in de oven. Haal ze eruit, wikkel ze in aluminiumfolie en laat nog 5 minuten rusten. Snijd het vlees in plakken en houd warm.

5
Done

De jus

Snijd de look en sjalot ongepeld grof en bak ze in een beetje achtergebleven eendenvet uit de pan. Blus de pan met port. Voeg de tijm toe en breng aan de kook, laat de alcohol verdampen. Voeg de helft van de fond toe en laat tot de helft inkoken. Voeg de rest van de fond toe en laat weer inkoken. Zeef de saus, breng op smaak met peper en zout, en roer er een klontje boter door. Je kunt eventueel wat sausbinder gebruiken om de saus te binden.

6
Done

De lente-ui

Verwijder de lelijke bladeren van de lente-ui. Rooster de lente-uitjes in een grillpan en houd ze warm.

7
Done

Op het bord

Schik alles mooi op verwarmde borden en werk af met geroosterde lente-ui.

Inge

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
zalmburgers met miso, slaharten, avocadocrème, radijsjes, rode ui en komkommer, srirachamayonaise en aardappelpartjes uit de airfryer
previous
Heerlijke zalmburgers met miso recept
Carpaccio van rosbief met waterkers, walnoot en rode biet
next
Carpaccio van rosbief met waterkers en mierikswortel
zalmburgers met miso, slaharten, avocadocrème, radijsjes, rode ui en komkommer, srirachamayonaise en aardappelpartjes uit de airfryer
previous
Heerlijke zalmburgers met miso recept
Carpaccio van rosbief met waterkers, walnoot en rode biet
next
Carpaccio van rosbief met waterkers en mierikswortel

Add Your Comment