Ingredients
-
1200 - 1500 g buikspek zonder zoerd
-
1 eetlepel gemalen peper
-
1 eetlepel Chinees vijfkruidenpoeder
-
1/2 eetlepel jeneverbessen
-
1/2 eetlepel kruidnagels
-
4 blaadjes laurier
-
1 eetlepel gedroogde tijm
-
2 eetlepels zout
-
1 eetlepel rietsuiker
-
1 eetlepel lookpoeder
-
De marinade
-
150 ml lichte sojasaus
-
50 ml ketjap manisOf donkere sojasaus
-
2 dikke tenen look
-
3 cm gemberwortel (vers)
-
1 eetlepel Szechuanpeper (gemalen)
-
1 eetlepel Chinees vijfkruidenpoeder
-
2 eetlepels gembersiroop
-
2 eetlepels ahornsiroop
-
4 eetlepels tomatenketchup
-
De kale (boerenkool) chips
-
200 g boerenkool
-
1 eetlepel olijfolie
-
grof zout
-
De puree
-
8 dikke zoete aardappelen
-
1 scheut melk
-
1 klont boter
-
peper en zout
-
nootmuskaat
-
Het mosterdzaad
-
25 g mosterdzaad
-
30 g witte wijnazijn of chardonnay azijn
-
100 ml water
-
1 theelepel rietsuikermag witte suiker zijn
-
1/2 theelepel zout
-
Het overige
-
3 hele bladeren rode kool
-
boter
-
een scheutje witte wijnazijn of chardonnay azijn
-
250 g baby oesterzwammen of enoki
-
1 - 3 uien
-
peper en zout
-
50 ml van de marinade
-
50 ml water
Directions
[avatar user=”inge” /]
Toen ik dit gerecht voor het eerst maakte kregen onze gasten er niet genoeg van. Het buikspek was boterzacht en de Oosterse marinade zorgde voor extra veel smaak. Eigenlijk maak ik zelden twee keer hetzelfde, maar dit traag gegaard buikspek met Oosterse marinade en zoete aardappelpuree, rode kool, paddenstoelen, gebrande ui, mosterdzaad en kale chips is een succesnummer. Ideaal voor als je veel gasten hebt. Het leuke aan dit gerecht is dat er op zich niet zoveel werk aan is en dat je veel kunt voorbereiden.
Traag gegaard
Laat je niet afschrikken door de vele ingrediënten en stappen van dit traag gegaard buikspek met Oosterse marinade en zoete aardappelpuree Dit is echt geen moeilijk gerecht. Het spek moet een nacht marineren en de dag zelf 5 uur traag garen in de oven op 75° C. Houd hier dus rekening mee, want dit is slow cooking. De puree en de kale chips (boerenkoolchips) kunnen een halve dag op voorhand gemaakt worden, de ingelegde mosterdzaadjes zelfs een week op voorhand en als de paddenstoelen schoongemaakt zijn en de rode kool in rondjes uitgestoken, dan heb je niet meer zoveel werk als je gasten komen. Ik maakte van de ui kuipjes om de saus in te serveren, maar je kunt ook gewoon de ui in partjes snijden en die even in een droge pan grillen. Dat scheelt tijd. Gebruik dan maar 1 ui.
Je kunt dit buikspek natuurlijk ook serveren met noedels of rijst en gestoomde paksoi of een Aziatische salade, maar ik wou er eerder een fusion gerecht van maken.
Tip: Vraag aan je slager om één stuk buikspek zonder zwoerd. Als het vlees niet mooi gelijk is (één kant dikker), dan kan je het een beetje opbinden met keukentouw voor je het in de oven stopt.
Meer Aziatisch geïnspireerde gerechten vind je hier.
Laat je ons weten wanneer je een recept van Kook Leef Geniet geprobeerd hebt? We zijn reuze benieuwd wat jullie ervan vonden. Je kunt hier een reactie nalaten of doe het via Facebook of Instagram met de hashtag #kookleefgeniet of door ons te taggen. Hopelijk tot gauw!
Steps
1
Done
6 u. + 24 u marineren
|
Het buikspekDep het buikspek droog en snij de vetkant kruiselings in. Doe alle droge kruiden met zout en suiker in een vijzel en plet tot een grove kruidenmengeling. Wrijf het vlees rondom in met deze droge marinade, leg het in een schaal, dek af met folie en plaats minstens een nacht in de koelkast. Haal het vlees de volgende dag uit de koelkast. Verwijder de kruiden en spoel lichtjes af. Dep het vlees goed droog. |
2
Done
|
Verwarm de oven voor op 75 °C. Verhit een klontje boter in een braadpan en bak het vlees eerst met de vetkant naar beneden tot het vlees mooi bruin gekleurd is, draai het om en bak de andere kant. Doe het vlees over in een braadslede met de vetkant naar boven en dek af met aluminiumfolie. Plaats de braadslede in het midden van de oven en laat gedurende 5 uur zachtjes garen. |
3
Done
|
De marinadeRasp de gember en de look en doe in een steelpannetje. Voeg daarna alle overige ingrediënten toe en verwarm gedurende 5 minuten. Zeef de marinade. |
4
Done
|
Haal het vlees uit de oven en uit de braadslede. Doe enkele eetlepels druivenpitolie in de braadslede en ‘lak’ of bestrijk het vlees aan alle kanten met de marinade. Plaats het vlees terug in de oven voor 30 minuten en bestrijk het nogmaals 3 keer in met de marinade. Bewaard de rest voor de saus. |
5
Done
|
De kale (boerenkoolchips)Verwarm de oven op 150°C. Was de boerenkool en droog grondig, eventueel in een sladroger. Verwijder de stelen en scheur de kool in stukjes van ca. 4 x 4 cm. Leg ze goed verspreid op een bakplaat op een vel bakpapier. Bak ze bij voorkeur in 2 keer, alles ineens levert geen krokante chips op. Strooi er wat zout over en plaats zo'n 20 minuten in de oven. Controleer regelmatig, want de chips moet krokant zijn, maar niet te bruin, anders smaakt hij bitter. Afhankelijk van de oven moet de chips iets langer of iets korter in de oven staan. |
6
Done
|
De zoete aardappelpureeSchil de aardappelen, snijd ze in grove stukken en kook ze in gezouten water gaar. Giet af, voeg melk en boter toe, stamp fijn of gebruik een mixer. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. |
7
Done
|
Het mosterdzaadDoe alle ingrediënten in een steelpannetje, breng aan de kook en zet het vuur lager. Laat met het deksel op de pan zachtjes koken (sudderen) tot bijna al het water is opgenomen. Je kunt deze ingelegde zaadjes ruim op tijd maken en ze in een gesteriliseerde pot enkele weken in de koelkast bewaren. |
8
Done
|
Het overigeSnij de rode kool uit in cirkels (met een ringetje of uitsteek vorm). Roerbak ze kort in een beetje boter en blus met een scheutje witte wijnazijn. Bestrooi met wat peper en zout. De ui kuipjes maak je door de uien te halveren en de ze voorzichtig laagje voor laagje los te maken. Verzamel dan 'kuipjes' van dezelfde grootte en gril die in een droge hete grillpan tot er een zwart randje ontstaat. Draai ze om en grill verder. Gebruik ze daarna om de saus in te serveren, zie foto. De paddenstoelen, schoon borstelen en in een beetje boter bakken. Bestrooi met peper en zout. Verwarm de rest van de marinade met water, proef en kruid eventueel bij. Indien het te vloeibaar is kan je de saus met een beetje sausbinder binden. |
9
Done
|
De afwerkingSnij het buikspek in gelijke lange stukken. Schep een lepel puree op de borden, plaats daarop het buikspek, verdeel de rode kool en de ui kuipjes er rond. Werk af met de kale chips, mosterdzaad en paddenstoelen en giet een beetje saus in de ui kuipjes. |
2 Comments Hide Comments
is dit gerecht lactose en glutenvrij?
Dit is glutenvrij als je glutenvrije sojasaus en ketjap gebruikt (afhankelijk van de glutengevoeligheid). Voor de rest bevat dit gerecht geen gluten.