Ingredients
-
4 middelgrote zoete aardappelen
-
8-12 kerstomaatjes
-
2 snoepkomkommersof een stukje gewone
-
1 halve kleine rode ui
-
1 lente-ui
-
150 g feta
-
350 g gerookte spekblokjes
-
olijfolie extra vergine
-
1 takje munt
-
1 takje verse oregano
-
125 ml zure room of Griekse yoghurt
-
1/2 el acaciahoning
-
1/2 limoen (sap)
-
1 theelepel sumak
-
1 theelepel za'atar
-
peper en zout
-
1 mespunt chilipoeder
Directions
Gepofte zoete aardappelen zijn makkelijk te maken en je werkt ze met je favoriete salsa, kruidenboter, salade en noem maar op. Er is dus een gepofte aardappel naar ieders smaak. Wij gingen voor de dressing van zure room deels op de oriëntaalse tour met smaakmakers als sumak (donkerrode besjes met een citrusachtige smaak) en za’atar (een specerij op basis van wilde marjolein, sumak en sesam). De zoete aardappel werd afgewerkt met een frisse topping van o.a. tomaat en komkommer. Als zoute toets voegden we feta toe en op verzoek van Guy ook een beetje spek. Voor een vegetarisch alternatief kan het spek perfect weggelaten worden. De voorbereiding kost slechts enkele minuten, de aardappel moet alleen ca. een uur in de oven garen (kan ook op de BBQ). Zo maak je dus zoete aardappel met mediterrane topping. Geef er eventueel nog een groene salade bij.
Misschien lust je deze variant met roomkaas ook wel.
Laat je ons weten wanneer je een recept van Kook Leef Geniet geprobeerd hebt? We zijn reuze benieuwd wat jullie ervan vonden. Je kunt hier een reactie nalaten of doe het via Facebook of Instagram met de hashtag #kookleefgeniet of door ons te taggen. We zijn trouwens ook op Pinterest te vinden. Hopelijk tot gauw!
Steps
1
Done
|
Verwarm de oven voor op 180°C. Was en droog de zoete aardappelen. Doorprik ze met een vork of het punt van een mes en wikkel ze elk afzonderlijk in aluminiumfolie. Gaar ze nu ca. 50 - 60 minuten in de oven. |
2
Done
|
Roer de yoghurt, honing, limoensap, sumak, za'atar en een mespunt (of meer) chilipoeder onder elkaar. Proef en breng eventueel op smaak met peper en zout. |
3
Done
|
Snij de komkommer in schijfjes, de tomaatjes in 4, de lente-ui in ringen en de feta in blokjes. Snipper de ui heel fijn. Meng dit allemaal voorzichtig in een kom met een beetje olijfolie, fijngesneden oregano, peper en zout. Bak de spekblokjes krokant. |
4
Done
|
Haal de zoete aardappelen uit de oven en de folie. Snij ze voorzicht in de lengte in, maar niet helemaal door. Verdeel een lepeltje dressing over elke aardappel en top verder af met de komkommer-fetasalade, spekblokjes en muntblaadjes. Serveer er de rest van de saus apart bij. |