Ingredients
-
2 kleine of ca. 350 g zoete aardappel
-
150 - 200 g bloem (glutenvrij)
-
1 eidooier
-
1 snufje zout
Directions
Het was lang geleden dat ik gnocchi had gemaakt en de eerste keer dat ik daarvoor zoete aardappel gebruikte. Normaal maak je deze Italiaanse pastasoort met gewone aardappelen en bloem. Op zich heel makkelijk, er kruipt alleen een beetje tijd in om ze te maken. In tegenstelling tot gewone aardappelen, die meer zetmeel bevatten, moet je bij zoete aardappel meer bloem toevoegen om een stevig deeg te krijgen. Je kookt ze ook niet op voorhand, maar je gaart of poft ze in de oven. Anders worden ze nog wateriger. Je kunt gewone bloem gebruiken, maar ook spelt of glutenvrije bloem. Bij glutenvrije bloem zal je de hoeveelheid wel wat moeten aanpassen. Er moet nl. meer bloem in het deeg om het kneedbaar te maken. Voeg het in kleine hoeveelheden toe om zeker te zijn dat het deeg niet te vast wordt.
Tips:
- Wanneer je glutenvrije bloem gebruikt, is de kans groot dat je deeg wat te zacht is om te kneden. Sla dan stap 3 over. Doe het deeg in de plaats in een wegwerp spuitzak. Breng een ruime kookpot water aan de kook met zout. Knip de punt van de spuitzak op ca. 1,5 cm af. Van zodra het water kookt druk je het deeg voorzichtig uit de spuitzak en knipt de deegsliert, vlak voor die in het water valt, met een schaar in stukjes van ca. 1 à 1,5 cm. De gnocchi vallen dus één voor één in het water. Je moet dit wel redelijk snel doen. Van zodra de gnocchi naar boven komen drijven laat je ze nog ca. 1 minuut doorkoken. Giet ze af en dien ze op met saus naar keuze.
- Het is lekker als je de gnocchi in wat boter goudbruin bakt. Je kunt ze dan eigenlijk op voorhand bereiden.
- Zoete aardappelgnocchi zijn heel lekker met salieboter. Zelf serveerden we er nog een stukje kabeljauw met chorizo bij, dat recept volgt nog.
Laat je ons weten wanneer je een recept van Kook Leef Geniet geprobeerd hebt? We zijn reuze benieuwd wat jullie ervan vonden. Je kunt hier een reactie nalaten of doe het via Facebook of Instagram met de hashtag #kookleefgeniet of door ons te taggen. We zijn trouwens ook op Pinterest te vinden. Hopelijk tot gauw!
Steps
1
Done
|
Verwarm de oven voor op 200°C. Wikkel de zoete aardappelen elke apart in een vel aluminiumfolie. Plaats ze in de voorverwarmde oven en pof of gaar ze in ca. 45 minuten. Haal ze uit de oven en de folie en laat ze afkoelen. |
2
Done
|
Halveer de zoete aardappelen. Lepel het vruchtvlees eruit en doe dit in een kom. Plet met een pureestamper of vork en breng op smaak met zout. Meng de dooier eronder en voeg een deel van de bloem toe. Meng de bloem er verder beetje bij beetje onder tot een plakkerig, maar kneedbaar deeg ontstaat. Verdeel het in gelijke delen en rol er worsten van, van max.1,5 cm. Hoe dikker, hoe groter de gnocchi. Zelf verkies ik kleine gnocchi. |
3
Done
|
Snij de deegworsten in stukken ca. 1,5 - 2 cm. Rol ze vervolgens over de bolle kant van een vork tot er ribbeltjes ontstaan. Die dienen eigenlijk om de saus beter op te nemen. Of doe het zoals bij de inleiding beschreven staat met een spuitzak. |
4
Done
|
Kook de gnocchi gaar in een ruime pot met kokend gezouten water. Van zodra de gnocchi naar boven komen drijven kook je ze nog ca. 1 minuut. Giet ze af. Bak ze in wat boter goudbruin en/of serveer met een saus naar keuze. |