10 lekkere recepten met paddenstoelen
Houd je ook zo van paddenstoelen? We hebben tien lekkere gerechten voor je.
1. Risotto ai funghi porcini
Een lekkere smeuïge risotto met de nootachtige smaak van eekhoorntjesbrood. Deze geliefde paddenstoel heeft een heerlijke bite, die goed combineert met de zachte smaak van rijst. De gele kleur komt van saffraan en de hartige toets van geraspte Parmezaan.
Tip: als je minder koolhydraten wil binnenkrijgen, vervang de rijst dan door bloemkoolrijst en de witte wijn door witte wijnazijn.
2. Triangoloni ai porcini e tartufo in brodo
Dit bijzondere gerecht van gevulde pasta in bouillon bevat maar liefst drie soorten paddenstoelen: truffel, oesterzwammen en eekhoorntjesbrood. Je kunt voor de bouillon ook paddenstoelenbouillon gebruiken als je een intensere smaak wil. Geniet ervan!
3. Tagliatelle met witlof en oesterzwammen
Pasta en paddenstoelen gaan goed samen. In dit recept combineer je tagliatelle met oesterzwammen, witlof en Parmezaanse kaas. Een bijzondere smaakcombinatie. Het bittere van witlof, het zachte van de oesterzwammen en het hartige van Parmezaanse kaas maken dit gerecht een feest voor de smaakpapillen.
Gebruik volkoren tagliatelle voor de vezels en kies voor schapenkaas als je wil dat dit gerecht zacht is voor je maag en darmen.
4. Glutenvrije spaghetti met eekhoorntjesbrood
Nog zo’n lekkere pasta met paddenstoelen. Dit keer met pancetta en Parmezaan voor een extra hartige toets. Het notige van eekhoorntjesbrood komt er goed bij uit. De pasta is glutenvrij en dat maakt deze zacht voor je darmen.
Als je kiest voor volkoren pasta, dan krijg je meer vezels binnen. De keuze voor schapenpaas is snel gemaakt als je maag en darmen wat moeite hebben met kaas van koemelk.
5. Tagliatelle met pancetta, radicchio, walnoten en oesterzwammen
Een pastagerecht met de rijke smaken van noten, Italiaans spek, bittere rode sla en paddenstoelen. Rucola voegt zowel pit als een nootachtige toets toe. Ook vezels vind je in deze gezonde slasoort, net als in de andere groenten en noten.
Om het aandeel vezels in dit gerecht te verhogen, gebruik je volkorenmeel in plaats van bloem. Wil je zoveel mogelijk gezonde voedingsstoffen binnenkrijgen en zo min mogelijk belastende stoffen? Gebruik dan haverroom of kookroom van rijst.
Tip: als je wil minderen met koolhydraten, vervang de Marsala wijn dan door drie delen druivensap en één deel witte wijnazijn.
6. Tagliolini met cantharellen en truffelsalsa
We blijven nog even bij de pasta, want dit gerecht met de minder bekende pastasoort tagliolini blinkt uit in eenvoud en smaak. Naast verse cantharellen en truffelsalsa heb je niets anders nodig dan een beetje room, Parmezaan en zout en peper naar smaak.
7. Papillot met paddenstoelen, schorseneren en krieltjes
Een heerlijke mix van verschillende soorten paddenstoelen en de zachte smaken van schorseneren en aardappeltjes. Dragon en citroensap geven het geheel een frisse en anijsachtige smaak. Samen met room is dit een pakketje om je vingers bij af te likken.
Tip: gebruik zoete aardappels in plaats van krieltjes als je minder koolhydraten wil binnenkrijgen.
8. Keizerbaars, snijboontjes, erwtenpuree en cantharellen en paddenstoelenjus
Met dit gerecht doe je niet alleen je smaakpapillen een plezier. Je voelt je daarna lange tijd aangenaam verzadigd door de eiwitten in zowel vis als erwten. Ook de vezels in de paddenstoelen dragen bij aan het verzadigende karakter van dit lekkere gerecht.
Tip: als je geen alcohol wil gebruiken, kun je prima witte wijnazijn kiezen voor dit gerecht. Dan krijg je eveneens minder koolhydraten binnen.
9. Tagliatelle met eekhoorntjesbrood
Een zeer gemakkelijk pastagerecht met de onmiskenbare smaak van eenhoorntjesbrood. Je hebt niets anders meer nodig dan wat look, peper, zout en Parmezaan. Een topping van verse peterselie zorgt voor een frisse toets.
10. Coquilles, parelgerst, eekhoorntjesbrood en knolselder
In dit lekkere gerecht zijn de smaken goed op elkaar afgestemd. De nootachtige tonen van coquilles, eenhoorntjesbrood en wilde rijst krijgen een kruidige toevoeging door knolselder. Parelgerst heeft een neutrale smaak en een lekkere stevige textuur. Geniet ervan!
Dit is een bijdrage van Annemiek van puurfiguur.nl
Laat je ons weten wanneer je een recept van Kook Leef Geniet geprobeerd hebt? We zijn reuze benieuwd wat jullie ervan vonden. Je kunt hier een reactie nalaten of doe het via Facebook of Instagram met de hashtag #kookleefgeniet of door ons te taggen. Hopelijk tot gauw!