Ingrediënten
-
2 - 3 lamscarrézie hier voor het recept: http://kookleefgeniet.be/recipe/1704/
-
12 witte asperges
-
200 g gedopte tuinbonen
-
12 gedroogde morieljes
-
1 kopje gevogeltefond
-
sherry
-
peper en zout
Intro
Lams met seizoensproducten zoals morieljes, verse asperges en tuinbonen of labbonen is eerder klassiek. Door de tuinbonen dubbel te doppen, zijn ze lichter verteerbaar en ook aantrekkelijker qua uitzicht. De morieljes, die vers als particulier minder snel te vinden zijn kan je wel gedroogd kopen en laten weken in water. Verse zijn natuurlijk lekkerder. Bij meer gangen etentjes werk ik altijd vooruit, zodat ik net voor het serveren alleen nog moet bakken, opwarmen en afwerken. Op die manier kan ik zoveel mogelijk van het gezelschap genieten. Groenten worden op voorhand geblancheerd of kort gekookt en onder koud water afgespoeld, zodat ik ze enkel even moet aanbakken of opwarmen, zoals in dit geval in een beetje kippenfond. Wanneer ik groenten stoom, doe ik dat wel à la minute. Vlees en vis worden ook pas klaargemaakt vlak voordat er aan tafel wordt gegaan.
Klik hier voor het recept voor de vleesbereiding
Serveer bij deze lams met asperges, morieljes en tuinbonen een klassieke aardappelgratin, maar leg er alvorens te gratineren plakjes tomaat op en bestrooi die met geraspte Parmezaan.
Wijn: ‘Si Mon Père Savait’ van Bernard Magrez – Côtes du Roussillon
Laat je ons weten wanneer je een recept van Kook Leef Geniet geprobeerd hebt? We zijn reuze benieuwd wat jullie ervan vonden. Je kunt hier een reactie nalaten of doe het via Facebook of Instagram met de hashtag #kookleefgeniet of door ons te taggen. Hopelijk tot gauw!
Stappen
1
Klaar
|
Schil de asperges en verdeel in stukken van ca. 2,5 à 3 cm. Kook de aspergestukjes bijtgaar in licht gezouten water, voeg de ‘kopjes’ iets later toe dan de rest, anders worden ze te zacht. Schep ze uit het kookwater en spoel af onder ijskoud water. Zet koel en afgedekt weg tot gebruik. Kook de tuinbonen in ca. 8-10 min. gaar in licht gezouten water, giet ze af en spoel ze eveneens af met koud water. Laat de bonen een beetje afkoelen en verwijder de velletjes. Zet koel en afgedekt weg tot gebruik. |
2
Klaar
|
Week de morieljes een uurtje in kokend water. Giet af en spoel grondig zodat alle zandresten verdwenen zijn. Verhit een klontje boter in een pan en bak de paddenstoelen enkele minuten. Blus de pan met een scheutje sherry, laat even inkoken en breng op smaak met peper en zout. |