Ingredients
-
De aubergines
-
2 aubergines
-
1 bio ei
-
6 eetlepels (glutenvrij) broodkruim of panko
-
6 eetlepels geraspte parmezaan
-
een scheutje olijfolie
-
naar smaak peper en zout
-
2 eetlepels zout
-
De salsa
-
500 g troskerstomaatjes
-
1 scheutje knoflookolie
-
2 eetlepels ontpitte zwarte olijven
-
3 lente-uien (enkel groene gedeelte)
-
een handvol verse basilicum
-
peper en zout
Directions
Dit is een gerecht dat hier thuis al tientallen jaren gemaakt wordt. Ooit geleerd van een echte Italiaanse mama, intussen nonna. Meestal worden de gepaneerde aubergineschijfjes in olie gebakken, maar dat is niet alleen tijdrovend, maar ook nogal vet. Daarom besloot ik ze in de oven te bakken, waardoor ze iets knapperiger werden. De kerstomaatjes werden gehalveerd en kort gestoofd in knoflookolie, waar ze het gezelschap van ontpitte zwarte olijven, lente-ui en basilicum kregen. Wij koken vooral met groenten uit eigen tuin, waardoor het aanbod van sommige groentesoorten de ene week groter is dan de andere. Die week waren dat aubergines en kerstomaatjes 😀.
We hebben dit jaar van één plant wel 6 aubergines geoogst. De vorige en enige andere keer dat ik aubergine had geplant, was er slechts één zielige kleine aubergine gegroeid. Het was dit jaar ook een geweldige zomer voor prinsessenbonen, er hangt nog een portie aan de struiken. De droogte en hitte waren dan toch voor iets goed. Maar om terug te komen op hoe je de gepaneerde aubergine in de oven maakt, dit recept is makkelijk en ideaal voor een vegetarisch dieet. De gepaneerde aubergines zijn lekker met een salade, tussen een broodje of zoals ik ze maakte met een eenvoudige (glutenvrije) couscous. Volg het recept hieronder of volg de instructies in de video.
Dit recept is geschikt voor wie PDS of Prikkelbare Darm Syndroom heeft. Heel veel recepten op deze blog zijn dat. Het gebruik van knoflookolie en het groene gedeelte van lente-ui zijn zachter voor je darmen (low fodmap). Ook glutenvrij paneermeel is beter te verdragen.
Laat je ons weten wanneer je een recept van Kook Leef Geniet geprobeerd hebt? We zijn reuze benieuwd wat jullie ervan vonden. Je kunt hier een reactie nalaten of doe het via Facebook of Instagram met de hashtag #kookleefgeniet of door ons te taggen. Je vindt ons ook op Pinterest.
Steps
1
Done
|
De auberginesWas de aubergines en snij ze in plakken van ca. 0,5 cm. Doe ze in een vergiet en bestrooi royaal met zout om het overtollige vocht eruit te krijgen, laat ca. 30 minuten staan. Spoel de aubergines af, duw het vocht eruit en dep droog. |
2
Done
|
Verwarm de oven voor op 180°C. Klop het ei los in een diep bord en vul een ander bord met geraspte parmezaan en broodkruim of panko gemengd en op smaak gebracht met peper en zout. Haal de plakjes één voor één eerst door het eimengsel en vervolgens door het paneermengsel. |
3
Done
|
Plaats in de oven en bak 10 minuten aan elke kant of tot ze goudbruin en gaar zijn. Maak intussen de salsa. |
4
Done
|
De tomatensalsaHalveer de kerstomaatjes en olijven. Snij de lente-ui fijn. Stoof de tomaatjes aan in de knoflookolie en roerbak ca. 3 minuten. Doe de olijven en lente-ui erbij, roerbak nog 2 minuten. De tomaten mogen niet te gaar zijn. Breng op smaak met peper en zout en de fijngesneden basilicum. |
5
Done
|
Serveer de aubergine uit de oven met de salsa en eventueel cousous of een salade. |