Ingredients
-
De pasta
-
200 g (pasta)bloem tipo 00Te koop in Italiaanse speciaalzaak of betere supermarkt.
-
200 g (pasta)bloem semola di grano duroTe koop in Italiaanse speciaalzaak of betere supermarkt.
-
4 bio eieren
-
1 eetlepel melk
-
1 mespunt zout
-
De vulling
-
500 g flespompoen (butternut)
-
olijfolie
-
50 g amarettikoekjesItaliaanse bitterkoekjes
-
1 flinke eetlepel ricotta
-
1 citroen (enkel zeste/schil)
-
25 g parmezaan
-
naar smaak peper en zout
-
De eend
-
3 eendenfilets (magret)
-
naar smaak peper en zout
-
Da saus
-
1 sjalot
-
grand marnier
-
220 ml wildfond
-
2 sinaasappels
-
2 takjes citroentijm
-
1 mespunt Chinees vijfkruidenpoederSpecerijenmengsel bestaande uit kaneel, steranijs, szechuanpeper, venkel en kruidnagel.
-
1 mespunt chilipoederGemalen chilipeper
-
1 klontje koude boter (zonder zout)
-
naar smaak peper en zout
Directions
Ravioli met pompoen en Amarettikoekjes is een klassieker uit de Italiaanse keuken, die normaal met salieboter geserveerd wordt. In dit recept van eendenborstfilet met pompoenravioli laat ik de salieboter achterwege en vervang ik die door een jus op basis van wildfond en sinaasappelsap, zodat je een samenhang krijgt met de eend. Zelf pasta maken is een beetje tijdrovend, maar resultaat mocht er zeker zijn. Dit gerecht werd erg gesmaakt.
Kijk hier voor glutenvrij pastadeeg en maak de eendenborstfilet met pompoenravioli verder zoals hieronder beschreven staat.
Misschien lust je ook wel deze pompoenlasagne.
Laat je ons weten wanneer je een recept van Kook Leef Geniet geprobeerd hebt? We zijn reuze benieuwd wat jullie ervan vonden. Je kunt hier een reactie nalaten of doe het via Facebook of Instagram met de hashtag #kookleefgeniet of door ons te taggen. Hopelijk tot gauw!
Steps
1
Done
|
De vullingVerwarm de oven voor op 180°. Snijd de pompoen in grove stukken, schep zaadjes eruit. Bestrooi de pompoen met wat zout en wrijf de stukken in met een beetje olijfolie. Bak de pompoenstukken gedurende 30-40 minuten gaar. |
2
Done
|
Laat de pompoen afkoelen, schep het vruchtvlees uit de schil en plet het met een vork of pureer met een mixer of keukenmachine. Meng de ricotta eronder. Verkruimel de amaretti fijn en meng door de pompoen. Rasp de parmezaan en roer door het pompoenmengsel, doe hetzelfde met de citroenzeste. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat en laat afkoelen. |
3
Done
|
De pastaMaak het pastadeeg door de bloem met eieren, zout en de melk te mengen en vervolgens te kneden tot een homogeen en glad deeg. Laat het deeg, verpakt in huishoudfolie, een kwartiertje rusten. Verdeel het deeg in 4, druk de stukken wat platter en haal het twee tot drie keer, op de wijdste stand, door de pastamachine. Rol het deeg dunner en dunner uit door het telkens door een minder wijde stand van de pastamachine te halen. Probeer het zo dun mogelijk uit te rollen. Zorg ervoor dat de deegvellen allemaal even breed zijn. Leg een vel pastadeeg op het met bloem bestoven werkvlak (of in de raviolivorm) en verdeel er op gelijke afstanden koffielepeltjes van het pompoenmengsel over. Bestrijk de tussenruimten lichtjes met geklopt ei en leg er een volgende lap pastadeeg op. Druk de deeglappen tussen de vulling aan en snijd er ronde ravioli van. Leg de ravioli op een met bloem bestoven schaal of op een zuivere keukenhanddoek en laat ca. 15 minuten rusten. |
4
Done
|
De eendVerwarm de oven voor op 180°. Snijd de velkant van de eendenfilets kruiselings in tot op het vlees. Wrijf het vlees in met wat peper en zout. Bak de filets met de velkant naar beneden gedurende ca. 5 minuten of tot de vetkant krokant is, in een pan zonder vetstof. Het vlees bakt in zijn eigen vet. Draai de filets om en bak nog 3 minuten aan de vleeskant. Doe de filets over in een ovenschaal met de velkant naar boven en druppel er honing over. Bak nogmaals 12 à 15 minuten in de oven en laat daarna nog 5 minuten op een warme plaats rusten alvorens het te versnijden. |
5
Done
|
De sausGiet het grootste deel van het braadvet weg, zet de pan terug op het vuur en doe de sjalotjes in de pan. Giet de Grand Marnier erbij en de fond en breng aan de kook, voeg tijm, 1 flinke lepel honing, sap van 2 sinaasappels en 2 stukjes schil van ca. 2 cm toe. Laat de jus inkoken. Breng op smaak met chilipoeder, vijfkruiden poeder, peper en zout. Giet de saus door een zeef en warm opnieuw. Roer er de koude boter onder. |
6
Done
|
AfwerkingSchaaf enkele dunne plakjes rauwe pompoen en snijd het vlees in plakjes. Schik telkens drie ravioli op de verwarmde borden en enkele plakjes eend en schep de jus er royaal over. Werk af met de rauwe pompoen en enkele blaadjes citroentijm. |