Ingredients
-
De gepekelde komkommer en radijzen.
-
100 g water
-
100 g witte wijnazijn of chardonnay azijn
-
100 g suiker
-
1 komkommer
-
6 radijzen
-
De zalm
-
250 g verse zalmfilet
-
3 uien
-
bloem
-
frituurolie
-
wasabi
-
mayonaise
-
gari (opgelegde gember)
-
Voor de garnalen
-
8 grote tijgergarnalen
-
1 snuifje suiker
-
4 theelepels lichte sojasaus
-
2 theelepels vissaus
-
1 cm (geraspte) gember
-
1 (zachte kern) citroengras
-
1/2 theelepel korianderpoeder
-
2 eetlepels witte wijnazijn of chardonnay azijn
-
1 eetlepel limoensap
-
koriander (vers, gehakt)
Directions
Dit gerecht stond op mijn oude blog, maar is qua stijl nog steeds hedendaags, daarom verhuisde het mee. De foto was wel wat verouderd, vandaar voorlopig deze geleende foto.
Dat je, je geliefde ook op andere dagen dan op Valentijn kunt verrassen met een lekker etentje bewijs ik regelmatig 😉 Verrassen is misschien niet het juiste woord, want ik kook wel vaker, maar wat er op manlief zijn bord verschijnt, is dan weer wel een surprise. Nu en dan mislukt wat in mijn gedachte zo perfect leek, maar meestal is het wel lekker en soms zelfs zeer appetijtelijk. Neem nu dit lichte, Japans geïnspireerde voorgerecht van rauwe zalm (sashimi) met een krokant gebakken uienkorstje. Het ideetje van de uienkorst heb ik gepikt uit het programma ‘Saturday kitchen’ op BBC, dat was overigens het enige wat ik me van die uitzending herinnerde. Toen ik het gerecht wilde namaken was ik een beetje te lui om naar mijn kantoor te lopen, mijn PC aan te zetten en het recept op te zoeken. Dus maakte ik er een eigen versie van. Toen ik het recept erbij haalde om dit stukje te schrijven, zag ik dat er ook zoetzure augurken bij hoorden. Dat was ik helemaal vergeten, toch had ik instinctief zoetzure augurken en radijs gemaakt om deze zalmsashimi te vergezellen.
Hou er rekening mee dat de komkommer en radijs twee uur moeten trekken.
Misschien lust je deze zalm Teriyaki ook wel.
Laat je ons weten wanneer je een recept van Kook Leef Geniet geprobeerd hebt? We zijn reuze benieuwd wat jullie ervan vonden. Je kunt hier een reactie nalaten of doe het via Facebook of Instagram met de hashtag #kookleefgeniet of door ons te taggen. Hopelijk tot gauw!
Photo by Caroline Attwood on Unsplash
Steps
1
Done
|
Voor de gepekelde komkommer en radijsBreng het water, de azijn en suiker aan de kook, tot de suiker is opgelost. Neem van het vuur en laat afkoelen. Snijd de komkommer met een dunschiller of mandoline in 4 à 6 lange repen, (liefst repen zonder zaden). Doe de repen in een plastieken doos of leg ze in een schaal en overgiet met de helft van het azijnmengsel. Zorg er wel voor dat ze onderstaan. Snijd de radijzen in fijne reepjes en overgiet met de andere helft van het azijnmengsel. Zet de komkommer en radijzen afgedekt in de koelkast voor minstens twee uur. Giet ze daarna af en laat uitlekken. Dep de komkommerrepen droog en rol ze desgewenst op als eetbare garnering. |
2
Done
|
Voor de zalmWentel de uiringen in bloem en frituur ze tot ze krokant en goudbruin zien. Laat de gefrituurde uiringen uitlekken op keukenpapier en hak met wat zout fijn (niet te fijn) in een hakmolen of foodprocessor. Doe de gehakte ui vervolgens in een diep bord. Meng intussen, naar eigen smaak, mayonaise met wasabi (wasabi is erg pikant). Snijd de zalm in plakjes en besmeer deze met een dun laagje wasabimayonaise en doop daarna in de fijngehakte ui, zodat er aan één kant een korstje ontstaat. Schik de plakjes op een bord. |
3
Done
|
Meng voor de dressing alle ingrediënten behalve de garnalen. |