Ingredients
-
150 g vaste tofu
-
1,5 eetlepel donkere sojasauseventueel glutenvrij
-
1 eetlepel fijne chilisaus
-
1 eetlepel honing
-
1/2 eetlepel geroosterde sesamolie
-
1 koffielepel geraspte gember
-
1/2 koffielepel Chinees vijf kruiden poeder
-
arachideolie
-
radijzenblad en knolletjes
-
ijsbergla
-
shiitakes
-
komkommer
-
muntblaadjes
-
koriander (vers)
-
4 rijstvellen
-
Dipsaus
-
2 eetlepels hoisinsaus
-
1 eetlepel pruimensaus
-
1 eetlepel kokend water
-
1/4 koffiepel geroosterde sesamolie
Directions
Op deze eerste lentedag mogen lenterolletjes zeker niet ontbreken. De Aziatische rolletjes van rijstpapier zijn gevuld met een frisse salade en gemarineerde tofu. Tofu is een plantaardige ‘vleesvervanger’ op basis van sojamelk. Het wordt erg veel in Aziatische gerechten gebruikt, maar heeft zijn weg ook stilaan gevonden in de vegetarische keuken. Je hebt twee soorten tofu (ook tahoe genoemd), nl. de zachte en de vaste. De zachte wordt oa. in desserts en als vulling gebruikt. De vaste, stevige tofu kan in blokjes of plakken gesneden worden om daarna te wokken, bakken, grillen of in stoofpotjes te verwerken. Tofu is nogal flauw van smaak, maar met een lekkere marinade tover je dit eiwitrijke product om tot een heel smakelijk alternatief voor vlees. Je kunt ook reeds gemarineerde of gekruide tofublokjes kopen, persoonlijk marineer ik ze liever zelf omdat de kruiding niet altijd mijn smaak is. De rijstvellen zijn te koop in de betere supermarkt of Aziatische voedingswinkel. Ze dienen voor gebruik even geweekt te worden in water. Voor dit recept kun je ze ook achterwege laten en het slablad als ‘wrap’ gebruiken. De ingrediënten voor de dipsaus zijn eveneens te koop in de betere supermarkt of Aziatische voedingswinkel. Serveer de lenterollen met de dipsaus. Ideaal als licht en fris voorgerecht of gezonde lunch.
Waarschijnlijk lust je deze spring rolls ook wel.
Laat je ons weten wanneer je een recept van Kook Leef Geniet geprobeerd hebt? We zijn reuze benieuwd wat jullie ervan vonden. Je kunt hier een reactie nalaten of doe het via Facebook of Instagram met de hashtag #kookleefgeniet of door ons te taggen. Hopelijk tot gauw!
Photo by Cocobols on Unsplash
Steps
1
Done
|
Maak de marinade en voeg de tofublokjes toe, laat minstens 30 minuten marineren. Maak de groenten schoon en/of was ze en snijd de komkommer, shiitake en radijsjes in plakjes of reepjes. Haal van de krop ijsbergsla voorzichtig, hele bladen af. Laat de munt, koriander en radijsblaadjes heel. Verhit een beetje olie in een pan en bak hierin de tofublokjes in enkele minuten bruin en laat afkoelen. |
2
Done
|
Meng alle ingrediënten voor de dipsaus onder elkaar. Neem een geweekt rijstvel en verdeel hierover een blaadje sla, de overige groenten en de afgekoelde tofu en rol het geheel op. |