Ingredients
-
Baba ganoush
-
2 aubergines
-
1 koffielepel lookolieOf een teentje look
-
2 eetlepels olijfolie extra vergine
-
2 koffielepels Tahin
-
1 citroen
-
1 koffielepel gemalen komijnzaad
-
1 koffielepel koriander
-
1 mespunt gerookt paparikapoederAls je de aubergine op een houtbaarbeque grilt hoeft dit niet
-
Komkommers
-
1 mini of snack komkommer
-
1 eetlepel olijfolie extra vergine
-
1 koffielepel granaatappelsiroop
-
1 koffielepel witte wijnazijn of chardonnay azijn
-
3 muntblaadjes
-
Het overige
-
5 rode puntpaprika
-
6 troskerstomaatjes
-
1/4 courgette
-
Enkele zwarte olijven
-
Een handvol rucola
-
olijfolie extra vergine
-
Mediterraan kruidenzout
-
Een stukje feta
-
za'atar
-
2 kipsouvlaki
-
1 theelepel ras el hanout
-
1 kopje speltcouscous
-
1 takje koriander
-
1 takje munt
-
zout
Directions
Het gaat de komende dagen puffen worden en dan zijn koude, zuiderse gerechten welkom. Vandaag heb ik gekozen voor zomerse mezze met gegrilde groenten en souvlaki. Eigenlijk een allegaartje van rond de Middellandse zee. Baba ganoush uit Libanon en Syrië, gegrilde courgette en tomaat uit o.a. Italië, kipsouvlaki en feta uit Griekenland, couscous uit Marokko ….
Baba ganoush is een puree van gegrilde aubergine. Vergelijkbaar met melitzanosalata of caviar d’aubergines. Je kunt de baba ganoush en de gegrilde zoete puntpaprika’s het best op voorhand bereiden, zodat ze kunnen afkoelen. Het beste resultaat krijg je wanneer je groenten en souvlaki op de BBQ grilt.
Laat de souvlaki weg voor een heerlijk vegetarisch gerecht. Foodies met PDS of gluten intolerantie kunnen ook smullen van deze zomerse mezze met gegrilde groenten en souvlaki. Het gerecht is nl. low fodmap.
Liever traditionele Griekse mezze? Probeer dan dit recept. Ook lekker zijn deze gegrilde aubergines met ricotta.
Laat je ons weten wanneer je een recept van Kook Leef Geniet geprobeerd hebt? We zijn reuze benieuwd wat jullie ervan vonden. Je kunt hier een reactie nalaten of doe het via Facebook of Instagram met de hashtag #kookleefgeniet of door ons te taggen. Hopelijk tot gauw!
Steps
1
Done
45 min.
|
Baba ganoushVerwarm de oven voor op 200°. Halveer de aubergines en snij het vruchtvlees kruiselings, maar laat de schil intact. Plaats de aubergines ongeveer 30 minuten in de oven om te garen. Je kunt de paprika’ erbij leggen. Dit kan ook op de BBQ, dan heb trouwens je een lekkere rokerige smaak. |
2
Done
|
Haal de aubergines uit de oven, laat afkoelen en schep het gare vruchtvlees met een lepel uit de schil. Doe dit in een hakmolen of mixer. Doe alle overige ingrediënten erbij, behalve het gerookt paprikapoeder als je de BBQ hebt gebruikt. Voeg het sap van de citroen toe. Mix het geheel, maar niet te fijn. (Je kunt dit ook met de hand doen). Breng op smaak met zout. |
3
Done
|
Gegrilde puntpaprika’sGrill de puntpaprika’s gedurende 20 minuten onder de grill of een gesloten bbq of gaar ze samen met de aubergines. Haal de paprika’s uit de oven. Laat ze afgedekt afkoelen. Verwijder de stelen en de schil. Halveer ze en verwijder de zaden. De paprika’s zijn super zoet, druppel er alleen een beetje olijfolie over. |
4
Done
|
De komkommersSnij de komkommers in de lengte in vier en halveer ze. Meng de overige ingrediënten samen met de fijngesneden munt tot een marinade. Laat de komkommerstukjes een half uurtje marineren in het mengsel. |
5
Done
|
CouscousGiet 1 kopje couscous in een kom. Doe de ras el han-out erbij en wat zout. Giet er evenveel kokend water over en dek gedurende 5 minuten af. Werk daarna af met wat olijfolie, verse munt en koriander. |
6
Done
|
Gegrilde groentenSnij de courgette in plakjes en halveer de tomaten. Verhit een ingevette grillpan en grill de groenten kort. Of doe dit op de bbq. Bestrooi met kruiddenzout. |
7
Done
|
SouvlakiBak of grill de souvlaki. |
8
Done
|
AfwerkingSnij de feta in blokjes. Schik alle andere onderdelen op een schotel, behalve de couscous. Werk feta af met olijfolie en za’tar. Schik de souvlaki op de rucola. Leg de olijven erbij en druppel olijfolie over de schotel. Serveer de couscous apart. |