8 feestelijke recepten met een gezonde twist
Wil je jezelf en je gasten verrassen met de feestdagen? Dit zijn acht feestelijke recepten:
1. Coquilles met een coulis van winterpostelein
Dit is het perfecte voorgerecht met kerst, want coquilles ofwel sint-jakobsschelpen eet je vast niet iedere dag. Dat maakt deze schelpdieren bijzonder geschikt voor een speciale gelegenheid. Bovendien is dit gerecht gemakkelijk om te maken.
Het lichtzoete en notige karakter van de coquilles zorgt samen met het friszurige van winterpostelein voor een interessante smaakcombinatie. De eiwitten, vezels, vitamines en mineralen in dit gerecht maken het heel gezond.
2. Vegetarische miso bouillon met kruidenomelet en cantharellen
Een bijzonder voorgerecht met de Oosterse smaak van miso, dat je ook kunt maken met vis. Beide varianten staan bol van de gezonde eiwitten en vezels. Cantharellen voegen nog de nodige B-vitamines en mineralen toe. Geniet ervan!
3. Feestelijke mosselen
Mosselen zijn van zichzelf al heerlijk. Met een crème van mais, gebrande prei en krokant gebakken aardappels maak je er iets feestelijks van.
Als je minder koolhydraten wil binnenkrijgen, kun je de wijn in het recept vervangen door wijnazijn. Om dezelfde reden zou je voor zoete aardappels in plaats van gewone aardappels kunnen kiezen.
De mosselkruiden kun je kant-en-klaar in de winkel kopen, maar je kunt ze ook gemakkelijk zelf maken. Op internet vind je veel recepten, dus probeer het eens!
4. Blanquette van kip met paddenstoelen en pompoen
Een heerlijk en feestelijk stoofpotje met de zachte smaak van kip en paddenstoelen. Kipkruiden geven het geheel een heerlijk aroma en pompoen voegt een zoete toets toe. Met wintergroenten erbij heb je een fantastisch en gezond feestgerecht.
Kies een kruidenmix die het minste zout bevat en gebruik zoete aardappel als je minder koolhydraten wil binnenkrijgen.
5. Zalmtartaar
Zalmtartaar is altijd een goede keuze als je een feestelijk voorgerecht zoekt. Bovendien is dit lekkere hapje erg gezond. Zalm bevat namelijk waardevolle eiwitten en omega 3-vetzuren. Samen met verse groenten levert dit gerecht ook gezonde vezels, vitamines en mineralen.
Wil je minder koolhydraten binnenkrijgen? Je kunt dit gerecht gemakkelijk koolhydraatarm maken door zure augurken, witte wijnazijn en kokosbloesemsuiker te gebruiken. Het brood en de toast laat je dan weg of vervang je door lijnzaadcrackers.
6. Scampi’s met kervelpasta en jus van kervel
Met scampi’s heb je al snel een feestelijk gerecht. Deze zeevruchten doen het bovendien erg goed met de zoete, anijsachtige smaak van kervel. Deze oude moestuinplant is ook nog eens rijk aan vitamine C en ijzer. Erg gezond dus!
De scampi’s zelf bevatten veel eiwitten, die je lichaam goed kan gebruiken voor de opbouw en het herstel van weefsels. Met dit gerecht doe je je lijf dus zeker een plezier.
Je kunt de voedingswaarde van dit feestelijke gerecht nog verhogen door volkorenmeel te gebruiken voor de pasta. Wil je granen vermijden, laat de pasta dan weg of gebruik courgette als lasagnevel. De blaadjes kervel kun je er dan gewoon vers op leggen.
Als je kant-en-klare visfond gebruikt, kun je het beste even checken of deze vrij is van suiker en andere toevoegingen. Je kunt visfond ook vrij gemakkelijk zelf maken, dan weet je precies wat erin zit. Hier vind je een recept. Gebruik witte wijnazijn in plaats van wijn als je snelle koolhydraten wil vermijden.
7. Wilde eend met bramen, vijgen en witloof
Een feestelijk gerecht met een bijzondere smaakcombinatie en veel voedingsstoffen. Wat dacht je bijvoorbeeld van vezels, volwaardige eiwitten, gezonde bitterstoffen en krachtige antioxidanten?
Wil je het gezonde karakter van dit gerecht verhogen, gebruik dan kokosbloesemsuiker in plaats van rietsuiker. Als je minder koolhydraten wil binnenkrijgen, dan kun je de porto vervangen door rode balsamicoazijn en aardappels door zoete aardappels.
8. Bloemkoolsoep met gerookte paling, zure room en avruga
Bloemkoopsoep wordt feestelijk door de toevoeging van paling en avruga ofwel haringkuit. Deze zeeproducten voegen ook nog eens gezonde voedingsstoffen toe. Denk aan eiwitten, omega 3-vetzuren en diverse vitamines en mineralen. Dat is gezond genieten tijdens de feestdagen!
Dit is een bijdrage van Annemiek van puurfiguur.nl
Fijne feesten allemaal!
Laat je ons weten wanneer je een recept van Kook Leef Geniet geprobeerd hebt? We zijn reuze benieuwd wat jullie ervan vonden. Je kunt hier een reactie nalaten of doe het via Facebook of Instagram met de hashtag #kookleefgeniet of door ons te taggen. Hopelijk tot gauw!