Makkelijke feestrecepten
Het is half november en ik weet niet of jij al bezig bent met de voorbereidingen van de eindejaarsfeesten? De winkels zijn alleszins al goed gevuld met allerlei lekkers en leuke decoratie. Over enkele weken doet de Sint zijn intrede. Kerstmis en oud en nieuw zijn dan niet meer veraf. Ben je toevallig op zoek naar makkelijke feestrecepten?
Tradities?
Is het traditie dat jij met de feestdagen uitgebreid kookt of kies je voor kant-en-klare feestgerechten? Of worden fondue- en gourmetstel van de zolder gehaald? Misschien ga je wel uit eten of wordt er voor jou gekookt?
Als je zelf kookt, weet je dan al wat je gaat maken? Gaat het traditioneel zijn? Ah, je hebt enkele vegetariërs aan de feestdis zitten en iemand met een glutenintolerantie. Niet makkelijk hè?
Als ik je raad mag geven: ‘Maak het jezelf niet te moeilijk!’
- Bereid je goed voor; verzamel op tijd recepten, maak (boodschappen)lijstjes, pols tijdig naar de dieetwensen van je gasten.
- Hou het simpel; het is niet omdat het kerstmis is dat je alle trucs uit de kast moet halen.
- Kies voor recepten, die voor alle dieetwensen geschikt zijn. Vertrek bv. van een vegetarisch gerecht, waar je voor de liefhebbers een stukje vis of vlees aan toe kunt voegen. Of vervang ingrediënten van dierlijke oorsprong als je een vegan te gast hebt.
- Mis en place; het geheim van elke chef. Probeer zoveel mogelijk voor te bereiden, zodat je op het moment zelf enkel nog moet afbakken, opwarmen en dresseren.
- Kant-en-klare producten. Je hoeft niet alles zelf te maken. Combineer gerust met kant-en-klare producten van bij de traiteur of supermarkt.
- Koop je wijnen in november tijdens de wijnfestivals. Veel wijnhandels hebben in november proeverijen en acties. Ook de meeste supermarkten gooien tijdens deze maand met kortingen om dan in december de prijzen weer te verhogen.
Om je op weg te helpen geven we je hier 4 menu’s met makkelijke feestrecepten, die je op deze blog vindt. Heb je zin in iets ander? Kijk dan bij categorieën voor inspiratie. Er zit beslist iets tussen. Hou de komende weken deze blog, Facebook of Instagram in het oog, want er verschijnen nog meer feestelijke recepten.
Makkelijke feestrecepten
Licht als een veertje
Feestelijk eten hoeft niet perse vet of zwaar te zijn. Kies voor verfijnde gerechten met veel groenten, vis of gevogelte, fruitige desserts, etc. De gerechten hieronder zijn feestelijk, lekker en licht.
Coquilles met een coulis van winterpostelein
of
Coquilles met zeekraal en Duvel
Zeeduivel, prosciutto, erwtencrème en hasselback aardappelen
Zomerse ananas met rode vruchten
Veggielicious
Geitenkaas met noten- en vruchtentopping
Geroosterde flespompoen met ras el hanout, rucola, granaatappel en yoghurtdressing
Stoofpotje met herfstgroenten en farrotto
of
Tagliatelle met witlof en oesterzwammen
Dreaming of a white Christmas
Met dit menu kies je voor verfijning. De gerechten zijn haalbaar, al heb je voor het hoofdgerecht wel een beetje ervaring nodig. Als je minder werkt wilt en het niet erg vindt dat er twee keer kastanjes op het menu staan, dan zou ik voor de hertenbiefstuk met chocoladesaus en kastanjepuree gaan. Of kijk voor meer vlees- en wildgerechten bij de categorie ‘vlees’.
Gekonfijte eendenborst met rode biet
Witte chocolademousse met peer
Buon Natale
Waarom geen Italiaans getint menu serveren? Met zelfgemaakte pasta scoor je zeker! Er kruipt een beetje tijd in, maar moeilijk is het niet.
Hartige ‘tiramisu’ met geitenkaas en tomaat
Eendenborstfilet met pompoenravioli
of
Kalfsrollade met spinazie
Panna cotta met vijgen gepocheerd in rode wijn